Ograniczenie emisji CO2: projekt redukujący emisję dwutlenku węgla przy maksymalnym wykorzystaniu powierzchni

Ograniczenie emisji CO2: projekt redukujący emisję dwutlenku węgla przy maksymalnym wykorzystaniu powierzchni

8 June, 2014  |  Fasada Domu, Wnętrze Domu

Ten dom, położony w gęstej aglomeracji Melbourne, Australia, ma nie tylko wspaniałą konstrukcję i emanuje nowoczesnością. Plan autorstwa Make Architecture zakładał zmniejszenie wydzielania dwutlenku węgla, a projekt miał na celu udowodnienie, że pomimo ograniczonej kubatury, rodzina będzie miała tyle przestrzeni, ile akurat potrzebuje. Zewnętrzne ekrany użyte do budowy domu pełnią wiele funkcji – zapewniają rodzinie przestrzeń, dostarczają światła przenikającego do głównej części budynku oraz chronią przez hałasem ruchliwej ulicy biegnącej na tyłach domu. Wnętrze jest nowoczesne, ale także funkcjonalne i efektywnie redukuje poziom hałasu.

Zdjęcia Peter Bennetts

 

Odpowiedz

Moderowanie komentarzy możliwa, nie ma konieczności ponownego dodawania komentarzy.